jättisoluarteriitti tauti

Jättisoluarteriitti on tulehdus limakalvon verisuonia. Useimmiten se vaikuttaa verisuonia pään, etenkin omassa temppeleissä. Tästä syystä, jättisoluarteriitti kutsutaan joskus ajallinen arteriitti.

Jättisoluarteriitti usein aiheuttaa päänsärkyä, päänahan arkuus, leuan kipua ja näköhäiriöitä. Hoitamattomana se voi johtaa aivohalvaukseen tai sokeuteen.

oireet

Prompt hoito kortikosteroidin lääkkeitä yleensä lievittää oireita jättisoluarteriitti ja voivat estää näön menetyksen. Saat todennäköisesti alkavat tuntea paremmin muutaman päivän sisällä hoidon aloittamisesta. Mutta vaikka hoito, pahenemisvaiheita ovat yleisiä.

Pysyvät, vakava pään kipu, yleensä temppelisi alueella; Päänahka arkuus; Leuan kipua kun pureskella tai avata suusi; Kuume; Väsymys; Tahaton laihtuminen; Näön menetys tai kahtena näkeminen, erityisesti ihmisiä, joilla on myös leuan kipua; Äkillinen, pysyvä menetys näön toisesta silmästä

Sinun täytyy käydä säännöllisesti lääkärin checkups ja hoitoa mahdollisesti sivuvaikutuksia kun kortikosteroideja.

Yleisimpiä oireita jättisoluarteriitti ovat pään kipu ja arkuus – usein vakavia – joka yleensä vaikuttaa molempiin temppelit. Puhkeaminen ehto voi tuntua flunssa.

Yleensä oireiden jättisoluarteriitti sisältävät

Ikä. Jättisoluarteriitti vaikuttaa vain aikuisille, ja harvoin alle 50. Useimmat ihmiset, joilla tämä ehto ensimmäinen kokemus varoitusmerkkejä ikävälillä 70 ja 80 .; Sex. Naiset ovat noin kaksi kertaa todennäköisemmin kehittää kunnossa .; Rotu ja maantieteellisellä alueella. Jättisoluarteriitti on yleisintä valkoisten Pohjois Euroopan populaatiot tai Skandinavian laskeutuminen .; Lihasreuma. Ottaa lihasreuma asettaa sinut lisääntynyt riski sairastua jättisoluarteriitti .; Perhehistoria. Joskus edellytys kulkee perheissä.

Kipu ja jäykkyys niskan, hartioiden tai lantion ovat yleisiä oireita liittyvä häiriö, lihasreuma. Noin 50 prosenttia ihmisistä, joilla jättisoluarteriitti myös lihasreuma.

Sokeutta. Vähentynyt verenkiertoa silmiä voi aiheuttaa äkillisen, kivuton näön menetys yhteen tai, harvoin, molemmat silmät. Näkökyvyn menetys on yleensä pysyvä .; Aortan pullistuma. Aneurysma on pullistuma, joka muodostaa heikentyneessä verisuoneen, yleensä aortta, suuri valtimo, joka kulkee alas keskelle rintaa ja vatsa. Aortan aneurysma voi rikkoutua, mikä aiheuttaa hengenvaarallisia sisäistä verenvuotoa. Koska tämä komplikaatio voi esiintyä jopa vuosien kuluttua alkuperäisen diagnoosin jättisoluarteriitti, lääkäri voi seurata terveyden aortta vuosittain rintakehän röntgenkuvat tai muita kuvantamistutkimuksissa, kuten ultraääni ja CT .; Stroke. Tämä on harvinainen komplikaatio jättisoluarteriitti.

syyt

Jos kehittää uusi, jatkuva päänsärky tai jollekin edellä mainituista ongelmista, ota yhteyttä lääkäriin välittömästi. Jos diagnosoitu jättisoluarteriitti, hoidon mahdollisimman pian voi yleensä estää näön menetys.

Jättisoluarteriitti aiheuttaa tulehduksen tiettyjen valtimoiden, erityisesti lähellä temppelit.

Jossa jättisoluarteriitti, limakalvon verisuonia tulehtuu. Tämä aiheuttaa niiden turvota. Tämä turvotus kaventaa verisuonia, vähentää veren – ja siten hapen ja elintärkeitä ravintoaineita – joka ulottuu kehon kudoksiin.

Lähes mitään suuria tai keskisuuria valtimo voidaan vaikuttaa, mutta turvotusta useimmiten tapahtuu valtimoissa sijaitsevat temppelit. Ne sijaitsevat aivan edessä korvia ja jatka ylös päänahan. Joskus turvotus vaikuttaa vain osa valtimon osien normaali aluksen välillä.

Juuri mitä aiheuttaa nämä verisuonet tulehtuvat ei tiedetä. Tietyt geenit ja geenien vaihtelut voivat lisätä alttiutta ehto.

Riskitekijät

Useat tekijät voivat lisätä riskiä sairastua jättisoluarteriitti, mukaan lukien

Ennalta nimittäminen rajoituksia. Tuolloin teet nimittämistä, muista kysyä, onko siellä jotain tarvitsee tehdä etukäteen. Joillekin testeissä mukana diagnosoinnissa jättisoluarteriitti, ehkä noudattaa erityisiä ohjeita ennen nimittämistä .; Oireet olet ollut ottaa, mukaan lukien ne, jotka näyttävät liity syy johon aikataulun nimityksestä .; Key henkilökohtaisia ​​tietoja, mukaan lukien suuria rasituksia ja viime elämä muuttuu .; Kaikki lääkkeet, vitamiinit ja lisäravinteet otat, kuten annokset .; Kysymyksiä kysyä lääkäriltä.

komplikaatiot

Jättisoluarteriitti voi aiheuttaa seuraavia komplikaatioita

Mikä on todennäköisin syy minun oireet ?; Mitä muita mahdollisia syitä ?; Millaisia ​​testejä minun täytyy vahvistaa diagnoosin? Tee nämä testit vaadi erityisiä valmistelua ?; Mitkä ovat hoitovaihtoehtoja ?; Minkä tyyppisiä sivuvaikutuksia voin odottaa lääkitystä ?; Kuinka kauan minun täytyy pysyä lääkitys, ja mitä minun pitkän aikavälin ennuste ?; Will jättisoluarteriitti palata ?; Olen nämä muut sairaudet. Miten voin parhaiten hoitaa heidät yhteen ?; Minun täytyy muuttaa minun ruokavalio mitenkään? Onko minun tarvitse tehdä mitään lisiä ?; Onko teillä esitteitä tai muissa painotuotteissa että voin ottaa mukaan? Mitä sivustot suosittelette?

Voit aloittaa nähdä ensihoidon lääkäri. Hän voi ohjata sinut silmälääkäriin (silmälääkäri) jos sinulla on näkyviä oireita, aivojen ja hermoston asiantuntija (neurologi) jos sinulla on päänsärkyä, tai asiantuntija sairauksien nivelet, luut ja lihakset ( Reumatologi).

Milloin alkaa ensiksi oireita ?; Ovatko oireesi ollut jatkuvaa tai satunnaista ?; Kuinka vakavia oireita ?; Mitä, jos mitään, tuntuu parantaa oireita ?; Mitä, jos mitään, ilmeisesti pahentaa oireita?

Valmistautuminen varaamiseksi

Voit ottaa ystävän tai perheenjäsenen kanssa voit nimittämistä. Joskus voi olla vaikea muistaa kaikki tiedot. Ottaa joku voi auttaa muistamaan jotain, olet jäänyt tai unohtunut.

Seuraavassa on joitakin tietoja, joiden avulla saat valmiina nimittämistä.

Fyysinen koe. Lisäksi kysyä oireita ja sairaushistoria, lääkäri todennäköisesti tekemään perusteellisen fyysisen tentti, kiinnittäen erityistä huomiota ajallisesti valtimoissa. Usein toinen tai molemmat näistä verisuonet ovat pehmeitä pienennetyllä pulssi ja kova, johto tuntu ja ulkonäkö .; Verikokeet. Jos lääkärisi mielestä on ehkä jättisoluarteriitti, olet todennäköisesti verikoe joka tarkistaa lasko – kutsutaan yleisesti sed korko. Tämä testi mittaa, kuinka nopeasti punasoluja vajoavat pohjaan putken verta. Punasolut, jotka pudota nopeasti voi osoittaa tulehdusta elimistössä .; Saatat myös olla testi, joka mittaa C-reaktiivisen proteiinin (CRP), aine maksa tuottaa, kun tulehdus on läsnä. Samat testit voidaan seurata edistymistä hoidon aikana .; Koepala. Paras tapa vahvistaa diagnoosin jättisoluarteriitti on ottamalla pieni näyte (biopsia) ajallisen valtimo. Menettely suoritetaan avohoidossa aikana paikallispuudutuksessa, yleensä vähän epämukavuutta tai arpia. Näyte tutkitaan mikroskoopilla laboratoriossa .; Jos olet jättisoluarteriitti, valtimo usein osoittavat tulehdus, joka sisältää poikkeuksellisen suuria soluja, nimeltään jättisolut, jotka antavat sairauden nimensä. On mahdollista saada jättisoluarteriitti ja vielä negatiivinen koepala tuloksen. Jos tulokset eivät ole selkeitä, lääkäri voi neuvoa toista ajallinen valtimo biopsia toisella puolella päätä.

Ennen varaamiseksi tehdä lista

Magnetic (MRA). Tämä testi yhdistyvät käytön magneettikuvaus (MRI), jossa käytetään kontrastin materiaalia, joka tuottaa yksityiskohtaisia ​​kuvia verisuonten. Anna lääkäriltä tietää etukäteen, jos et kuitenkaan halua rajoittuu pieneen tilaan, koska testi on suoritettu putken muotoinen kone .; Doppler ultraääni. Tämä testi käyttää ääniaaltoja tuottaa kuvia veren läpi virtaavien verisuonten .; Positroniemissiotomografia (PET). Käyttämällä suonensisäistä merkkiainetta liuos, joka sisältää pienen määrän radioaktiivista materiaalia, PET scan voi tuottaa yksityiskohtaisia ​​kuvia verisuonten ja huippuvaloalueilta tulehduksen.

Sillä jättisoluarteriitti, moniin peruskysymyksiin kysyä lääkäriltä ovat

Esimerkkejä kysymyksiä lääkäri voi pyytää, sisältää

Syödä terveellistä ruokavaliota. Syö hyvin voi estää mahdollisia ongelmia, kuten harvennus luita, korkea verenpaine ja diabetes. Korostavat tuoreet hedelmät ja vihannekset, täysjyvätuotteita, ja vähärasvaista lihaa ja kalaa, samalla rajoittaa suolaa, sokeria ja alkoholia. Varmista, että saat riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia Asiantuntijat suosittelevat 1200 milligrammaa kalsiumia ja 800 kansainvälistä yksikköä (IU) D-vitamiinia päivässä naisille yli 50 ja miehillä yli 70. Tarkista lääkäriltä, ​​mitä annos on oikea sinä.; Harjoittele säännöllisesti. Säännöllinen aerobinen liikunta, kuten kävely, voi auttaa ehkäisemään luukatoa, korkea verenpaine ja diabetes. Se hyödyttää myös sydäntä ja keuhkoja. Lisäksi monet ihmiset kokevat, että liikunta parantaa niiden mielialaa ja yleistä tunnetta hyvinvointia. Jos et ole tottunut käyttämästä aloittaa hitaasti ja rakentaa vähitellen. Lääkäri voi auttaa suunnittelemaan harjoituksen ohjelma, joka sopii sinulle .; Tilaa säännöllisesti checkups. Katso lääkäriltä tarkistaa haittavaikutuksia hoidon ja kehittämisen komplikaatioita .; Kysy aspiriinia. Kysy lääkäriltäsi ottaen välillä 75 ja 150 milligrammaa aspiriinia päivittäin. Otetaan päivittäin, pieniannoksista aspiriinia voi vähentää sokeutta ja aivohalvauksen.

Testit ja diagnoosi

Kysy lääkäriltä jos ottaen kipulääkettä kuten parasetamoli (Parasetamoli, muut), ibuprofeeni (Advil, Motrin IB, muut) tai naprokseeni (Aleve) voisi auttaa helppous pää kipua tai arkuus.

Jättisoluarteriitti voi olla vaikea diagnosoida, koska sen varhaiset oireet muistuttavat monia yhteisiä olosuhteissa. Tästä syystä lääkäri yrittää sulkea pois muita mahdollisia syitä ongelman.

Auttaa diagnosoimaan jättisoluarteriitti, sinulla voi olla joitakin tai kaikkia seuraavista testeistä ja menettelyistä

Hoidot ja huumeet

Verikokeet. Jos lääkärisi mielestä on ehkä jättisoluarteriitti, olet todennäköisesti verikoe joka tarkistaa lasko – kutsutaan yleisesti sed korko. Tämä testi mittaa, kuinka nopeasti punasoluja vajoavat pohjaan putken verta. Punasolut, jotka pudota nopeasti voi osoittaa tulehdusta elimistössä.

Saatat myös olla testi, joka mittaa C-reaktiivisen proteiinin (CRP), aine maksa tuottaa, kun tulehdus on läsnä. Samat testit voidaan seurata edistymistä hoidon aikana.

Lifestyle ja kotiin korjaustoimenpiteitä

Koepala. Paras tapa vahvistaa diagnoosin jättisoluarteriitti on ottamalla pieni näyte (biopsia) ajallisen valtimo. Menettely suoritetaan avohoidossa aikana paikallispuudutuksessa, yleensä vähän epämukavuutta tai arpia. Näyte tutkitaan mikroskoopilla laboratoriossa.

Selviytyminen ja tuki

Jos olet jättisoluarteriitti, valtimo usein osoittavat tulehdus, joka sisältää poikkeuksellisen suuria soluja, nimeltään jättisolut, jotka antavat sairauden nimensä. On mahdollista saada jättisoluarteriitti ja vielä negatiivinen koepala tuloksen. Jos tulokset eivät ole selkeitä, lääkäri voi neuvoa toista ajallinen valtimo biopsia toisella puolella päätä.

Kuvantamistutkimuksissa voidaan käyttää diagnosoinnissa jättisoluarteriitti ja seurantaan hoitovasteesi. Mahdollisia testit sisältävät

Hoito jättisoluarteriitti koostuu suuria annoksia kortikosteroideja huumeiden kuten prednisonia. Koska välitöntä hoitoa on tarpeen estää näön menetys, lääkäri todennäköisesti aloittaa lääkitys jo ennen vahvistaa diagnoosin kanssa biopsia.

Lisätietoa jättisoluarteriitti

Saat todennäköisesti alkavat tuntea paremmin jo muutaman päivän hoidon alkamisesta. Ellei sinulla ole täydellinen näön menetys, visuaalinen oireet todennäköisesti selvittää kolmen kuukauden kuluessa.

Voit joutua jatkamaan lääkkeitä yhdestä kahteen vuotta tai kauemmin. Ensimmäisen kuukauden jälkeen, lääkäri voi vähitellen alkaa alentaa annostusta kunnes tulet pienimmän annoksen kortikosteroideja hallintaan tarvittavan tulehdus.

Lisää jättisoluarteriitti

Jotkut oireet, erityisesti päänsärkyä, voi palata tänä suippo aikana. Tämä on myös piste, jossa monet ihmiset myös kehittää oireita lihasreuma. Tällaiset soihdut voidaan yleensä hoitaa hieman nousua kortikosteroidiannoksella. Lääkäri voi myös ehdottaa huume, metotreksaatin, mikä voi auttaa vähentämään sivuvaikutuksia kortikosteroideja.

Kortikosteroidit voivat aiheuttaa useita vakavia sivuvaikutuksia, kuten osteoporoosi, korkea verenpaine ja lihasheikkous. Torjua näitä mahdollisia sivuvaikutuksia, lääkärisi todennäköisesti seurata luun tiheyttä ja voivat määrätä kalsiumin ja D-vitamiinilisää tai muu lääkitys auttaa estämään luukatoa. Lääkäri todennäköisesti myös seurata verenpainetta ja voi suositella harjoituksen ohjelmaan, ruokavalion muutokset ja lääkitys pitää verenpaine normaalille alueelle. Useimmat haittavaikutukset häviävät, kun kortikosteroidihoito kapenee ja pysähtyi.

Kun jättisoluarteriitti diagnosoidaan ja hoidetaan varhain, ennuste on yleensä erinomainen. Oireesi todennäköisesti parantaa nopeasti sen jälkeen alkaa kortikosteroideja ja näkösi ei todennäköisesti vaikuta. Sinun suurin haaste tässä tapauksessa voidaan selviytyä sivuvaikutuksia sinun lääkehoito. Seuraavat ehdotukset voivat auttaa

Oppiminen kaiken voit noin jättisoluarteriitti ja sen hoito voi auttaa sinua tuntemaan paremmin hallita omaa kunnossa. Terveydenhuollon joukkue voi vastata kysymyksiin, ja online-tuki ryhmät voivat myös olla avuksi. Tiedä mahdollisista sivuvaikutuksista mitään lääkitystä otat, ja raportoida muutoksista terveydelle lääkärin kanssa.

1

)