jättisoluarteriitti

Jättisoluarteriitti on tulehdus limakalvon verisuonia. Useimmiten se vaikuttaa verisuonia pään, etenkin omassa temppeleissä. Tästä syystä, jättisoluarteriitti kutsutaan joskus ajallinen arteriitti.

Jättisoluarteriitti usein aiheuttaa päänsärkyä, päänahan arkuus, leuan kipua ja näköhäiriöitä. Hoitamattomana se voi johtaa aivohalvaukseen tai sokeuteen.

Prompt hoito kortikosteroidin lääkkeitä yleensä lievittää oireita jättisoluarteriitti ja voivat estää näön menetyksen. Saat todennäköisesti alkavat tuntea paremmin muutaman päivän sisällä hoidon aloittamisesta. Mutta vaikka hoito, pahenemisvaiheita ovat yleisiä.

Sinun täytyy käydä säännöllisesti lääkärin checkups ja hoitoa mahdollisesti sivuvaikutuksia kun kortikosteroideja.

Yleisimpiä oireita jättisoluarteriitti ovat pään kipu ja arkuus – usein vakavia – joka yleensä vaikuttaa molempiin temppelit. Puhkeaminen ehto voi tuntua flunssa.

Kun lääkäriin

Yleensä oireiden jättisoluarteriitti sisältävät

Mitä voit tehdä

Kipu ja jäykkyys niskan, hartioiden tai lantion ovat yleisiä oireita liittyvä häiriö, lihasreuma. Noin 50 prosenttia ihmisistä, joilla jättisoluarteriitti myös lihasreuma.

Jos kehittää uusi, jatkuva päänsärky tai jollekin edellä mainituista ongelmista, ota yhteyttä lääkäriin välittömästi. Jos diagnosoitu jättisoluarteriitti, hoidon mahdollisimman pian voi yleensä estää näön menetys.

Jossa jättisoluarteriitti, limakalvon verisuonia tulehtuu. Tämä aiheuttaa niiden turvota. Tämä turvotus kaventaa verisuonia, vähentää veren – ja siten hapen ja elintärkeitä ravintoaineita – joka ulottuu kehon kudoksiin.

Lähes mitään suuria tai keskisuuria valtimo voidaan vaikuttaa, mutta turvotusta useimmiten tapahtuu valtimoissa sijaitsevat temppelit. Ne sijaitsevat aivan edessä korvia ja jatka ylös päänahan. Joskus turvotus vaikuttaa vain osa valtimon osien normaali aluksen välillä.

Mitä odottaa lääkäriltä

Juuri mitä aiheuttaa nämä verisuonet tulehtuvat ei tiedetä. Tietyt geenit ja geenien vaihtelut voivat lisätä alttiutta ehto.

Useat tekijät voivat lisätä riskiä sairastua jättisoluarteriitti, mukaan lukien

Jättisoluarteriitti voi aiheuttaa seuraavia komplikaatioita

Voit aloittaa nähdä ensihoidon lääkäri. Hän voi ohjata sinut silmälääkäriin (silmälääkäri) jos sinulla on näkyviä oireita, aivojen ja hermoston asiantuntija (neurologi) jos sinulla on päänsärkyä, tai asiantuntija sairauksien nivelet, luut ja lihakset ( Reumatologi).

Voit ottaa ystävän tai perheenjäsenen kanssa voit nimittämistä. Joskus voi olla vaikea muistaa kaikki tiedot. Ottaa joku voi auttaa muistamaan jotain, olet jäänyt tai unohtunut.

Mitä voit tehdä sillä välin

Seuraavassa on joitakin tietoja, joiden avulla saat valmiina nimittämistä.

Ennen varaamiseksi tehdä lista

Sillä jättisoluarteriitti, moniin peruskysymyksiin kysyä lääkäriltä ovat

Lääkäri saattaa kysyä useita kysymyksiä, kuten

Kysy lääkäriltä jos ottaen kipulääkettä kuten parasetamoli (Parasetamoli, muut), ibuprofeeni (Advil, Motrin IB, muut) tai naprokseeni (Aleve) voisi auttaa helppous pää kipua tai arkuus.

Jättisoluarteriitti voi olla vaikea diagnosoida, koska sen varhaiset oireet muistuttavat monia yhteisiä olosuhteissa. Tästä syystä lääkäri yrittää sulkea pois muita mahdollisia syitä ongelman.

Auttaa diagnosoimaan jättisoluarteriitti, sinulla voi olla joitakin tai kaikkia seuraavista testeistä ja menettelyistä

Verikokeet. Jos lääkärisi mielestä on ehkä jättisoluarteriitti, olet todennäköisesti verikoe joka tarkistaa lasko – kutsutaan yleisesti sed korko. Tämä testi mittaa, kuinka nopeasti punasoluja vajoavat pohjaan putken verta. Punasolut, jotka pudota nopeasti voi osoittaa tulehdusta elimistössä.

Saatat myös olla testi, joka mittaa C-reaktiivisen proteiinin (CRP), aine maksa tuottaa, kun tulehdus on läsnä. Samat testit voidaan seurata edistymistä hoidon aikana.

Koepala. Paras tapa vahvistaa diagnoosin jättisoluarteriitti on ottamalla pieni näyte (biopsia) ajallisen valtimo. Menettely suoritetaan avohoidossa aikana paikallispuudutuksessa, yleensä vähän epämukavuutta tai arpia. Näyte tutkitaan mikroskoopilla laboratoriossa.

Jos olet jättisoluarteriitti, valtimo usein osoittavat tulehdus, joka sisältää poikkeuksellisen suuria soluja, nimeltään jättisolut, jotka antavat sairauden nimensä. On mahdollista saada jättisoluarteriitti ja vielä negatiivinen koepala tuloksen. Jos tulokset eivät ole selkeitä, lääkäri voi neuvoa toista ajallinen valtimo biopsia toisella puolella päätä.

Kuvantamistutkimuksissa voidaan käyttää diagnosoinnissa jättisoluarteriitti ja seurantaan hoitovasteesi. Mahdollisia testit sisältävät

Hoito jättisoluarteriitti koostuu suuria annoksia kortikosteroideja huumeiden kuten prednisonia. Koska välitöntä hoitoa on tarpeen estää näön menetys, lääkäri todennäköisesti aloittaa lääkitys jo ennen vahvistaa diagnoosin kanssa biopsia.

Saat todennäköisesti alkavat tuntea paremmin jo muutaman päivän hoidon alkamisesta. Ellei sinulla ole täydellinen näön menetys, visuaalinen oireet todennäköisesti selvittää kolmen kuukauden kuluessa.

Voit joutua jatkamaan lääkkeitä yhdestä kahteen vuotta tai kauemmin. Ensimmäisen kuukauden jälkeen, lääkäri voi vähitellen alkaa alentaa annostusta kunnes tulet pienimmän annoksen kortikosteroideja hallintaan tarvittavan tulehdus.

Jotkut oireet, erityisesti päänsärkyä, voi palata tänä suippo aikana. Tämä on myös piste, jossa monet ihmiset myös kehittää oireita lihasreuma. Tällaiset soihdut voidaan yleensä hoitaa hieman nousua kortikosteroidiannoksella. Lääkäri voi myös ehdottaa huume, metotreksaatin, mikä voi auttaa vähentämään sivuvaikutuksia kortikosteroideja.

Kortikosteroidit voivat aiheuttaa useita vakavia sivuvaikutuksia, kuten osteoporoosi, korkea verenpaine ja lihasheikkous. Torjua näitä mahdollisia sivuvaikutuksia, lääkärisi todennäköisesti seurata luun tiheyttä ja voivat määrätä kalsiumin ja D-vitamiinilisää tai muu lääkitys auttaa estämään luukatoa. Lääkäri todennäköisesti myös seurata verenpainetta ja voi suositella harjoituksen ohjelmaan, ruokavalion muutokset ja lääkitys pitää verenpaine normaalille alueelle. Useimmat haittavaikutukset häviävät, kun kortikosteroidihoito kapenee ja pysähtyi.

Kun jättisoluarteriitti diagnosoidaan ja hoidetaan varhain, ennuste on yleensä erinomainen. Oireesi todennäköisesti parantaa nopeasti sen jälkeen alkaa kortikosteroideja ja näkösi ei todennäköisesti vaikuta. Sinun suurin haaste tässä tapauksessa voidaan selviytyä sivuvaikutuksia sinun lääkehoito. Seuraavat ehdotukset voivat auttaa

Oppiminen kaiken voit noin jättisoluarteriitti ja sen hoito voi auttaa sinua tuntemaan paremmin hallita omaa kunnossa. Terveydenhuollon joukkue voi vastata kysymyksiin, ja online-tuki ryhmät voivat myös olla avuksi. Tiedä mahdollisista sivuvaikutuksista mitään lääkitystä otat, ja raportoida muutoksista terveydelle lääkärin kanssa.

käydä lääkärin