Pään ja kaulan alueen syövät

Mitkä ovat syöpiä pään ja kaulan?

Mikä aiheuttaa syöpiä pään ja kaulan?

Mitä oireita pään ja kaulan syöpiin?

Kuinka yleisiä pään ja kaulan alueen syövät?

Miten voin vähentää minun riskiä sairastua pään ja kaulan alueen syövät?

Miten pään ja kaulan alueen syövät diagnosoidaan?

Miten pään ja kaulan alueen syövät hoitaa?

Mitä haittavaikutuksia hoidon?

Mistä voin löytää lisää tietoa kliinisissä tutkimuksissa potilaille, joilla on pään ja kaulan alueen syövät?

Mitä kuntoutus tai tukea vaihtoehdot ovat käytettävissä potilaille, joilla on pään ja kaulan alueen syövät?

On jatkohoidon tarpeen? Mitä se sisältää?

Miten ihmiset, joilla on ollut pään ja kaulan alueen syövät vähentää riskiä sairastua toisen ensisijaisen (uusi) syöpä?

Mitkä ovat syöpiä pään ja kaulan?

Syövät, jotka tunnetaan yhteisnimellä pään ja kaulan alueen syövät yleensä alkavat okasolujen että linja kostea, limakalvojen sisällä pään ja kaulan (esimerkiksi suun sisällä, nenä, ja kurkun). Nämä levyepiteelisyöpä syövät usein kutsutaan okasolusyöpää pään ja kaulan. Pään ja kaulan syövät voidaan myös aloittaa sylkirauhaset, mutta sylkirauhasen syövät ovat suhteellisen harvinaisia. Sylkirauhaset sisältävät useita erityyppisiä soluja, jotka voivat muuttua syöväksi, joten on olemassa paljon erilaisia ​​sylkirauhasten syöpä.

Syövät pään ja kaulan edelleen luokiteltuna alueen pään tai kaulan, jossa ne alkavat. Nämä alueet on kuvattu alla ja merkitty kuvan pään ja kaulan alueen syöpä alueilla.

Suuontelon: Sisältää huulet, edessä kaksi kolmasosaa kielen, kumit, limakalvon sisällä posket ja huulet, lattia (alhaalla) ja suun kielen alle, kovan kitalaen (luinen päälle suun), ja pienen alueen ikenet takana viisaudenhampaat.

Nielu: nielu (kurkku) on ontto putki noin 5 tuumaa pitkä, joka alkaa takana nenän ja johtaa ruokatorveen. Siinä on kolme osaa: n asopharynx (yläosa nielu, takana nenä); o ropharynx (keskiosa nielussa, mukaan lukien pehmeä kitalaki [takaosassa suussa], pohjan kielen ja risat); h ypopharynx (alaosa nielu).

Kurkunpää: kurkunpään, jota kutsutaan myös voicebox, on lyhyt käytävä muodostama ruston alapuolella nielun niskaan. Kurkunpään sisältää äänihuulten. Se on myös pieni pala kudosta, nimeltään kurkunkannessa, joka liikkuu kattamaan kurkunpään estää ruoan pääsemästä ilma kulkee.

Sivuonteloiden ja nenäontelon: nenän sivuonteloiden ovat pieniä onttoja tiloja luut pään ympärillä nenä. Nenäontelossa on ontto tila nenän.

Sylkirauhasten: Suuret sylkirauhasten ovat lattian suun ja lähellä leukaluuhun. Sylkirauhaset tuottavat sylkeä.

Mikä aiheuttaa syöpiä pään ja kaulan?

Alkoholin ja tupakan käyttö (mukaan lukien savuton tupakka, jota joskus kutsutaan “purutupakkaa” tai “snuff”) ovat kaksi tärkeintä riskitekijöistä pään ja kaulan syöpien, erityisesti syöpien suuontelon, nielun, hypopharynx, ja kurkunpään (2-5 ). Vähintään 75 prosenttia pään ja kaulan alueen syövät aiheutuu tupakasta ja alkoholin käyttö (6). Ihmiset, jotka käyttävät sekä tupakan ja alkoholin ovat suuremmassa vaarassa sairastua näistä syövistä kuin ihmiset, jotka käyttävät joko tupakan tai alkoholin yksin (6-8). Tupakka ja alkoholin käyttöä ei riskitekijöitä, sylkirauhasten syöpiä.

Infektio syöpää aiheuttavia tyyppisiä ihmisen papilloomaviruksen (HPV), erityisesti HPV-16, on riskitekijä joidenkin pään ja kaulan syöpien, erityisesti suun ja nielun syöpiä, joihin liittyy risat tai kielen tyven (9-11). Vuonna Yhdysvalloissa idence nielun syöpiä aiheuttama HPV-infektio on kasvussa, kun taas idence nielun syövistä liittyy muita syitä on laskussa (9). Lisätietoa on saatavilla HPV ja Cancer perustiedot.

Muita riskitekijöitä syöpien pään ja kaulan kuuluvat seuraavat

Paan (betel puntaa). Maahanmuuttajat Kaakkois-Aasiasta, jotka käyttävät paan (betel puntaa) suussa on huomioitava, että tämä tapa on vahvasti liittyy suurentunut riski suusyövän (12, 13).

Mate. Kulutus mate, teetä kaltainen juoma tavallisesti kuluttaa Eteläamerikkalaiset, on liitetty suurentunut riski syöpiä suun, nielun, ruokatorven ja kurkunpään (13, 14).

Säilötyt tai suolattu elintarvikkeita. Kulutus tiettyjen säilykkeiden tai suolatut elintarvikkeet lapsuudessa on riskitekijä nenänielun syöpä (15, 16).

Suun terveys. Huono suuhygienia ja puuttuvat hampaat voi olla heikko riskitekijöitä syöpiä suuontelon (17, 18). Käytä suuvettä, joka on korkea alkoholipitoisuus on mahdollista, mutta ei ole todistettu, riskitekijä syöpiä suuontelon (17, 18).

HTP. HTP puupölylle on riskitekijä nenänielun syöpä (15, 16). Tietyt teolliseen altistumiseen, mukaan lukien vastuut asbestille ja synteettisiä kuituja, on liittynyt syöpä kurkunpään, mutta kasvu riski on edelleen kiistanalainen (19). Ihmiset työskentelevät tietyissä työpaikkoja rakennus-, metalli-, tekstiili-, keramiikka, puunkorjuu, ja elintarviketeollisuus voi olla lisääntynyt riski syövän kurkunpään (20). Teollisuuden altistuminen puu- tai nikkeliä pölyä tai formaldehydiä on riskitekijä syöpien nenän sivuonteloiden ja nenäontelon (21-23).

Säteilyaltistusta. Säteilyn pään ja kaulan, ja noncancerous olosuhteissa tai syöpä, on syöpäriskin sylkirauhaset (17, 24, 25).

Epstein-Barr-virusinfektion. Infektio Epstein-Barr-virus on riskitekijä nenänielun syöpä (26) ja syöpä sylkirauhaset (27, 28).

Syntyperä. Aasian syntyperä, erityisesti kiinalainen syntyperä, on riskitekijä nenänielun syöpä (15, 16).

Mitä oireita pään ja kaulan syöpiin?

Oireita pään ja kaulan alueen syövät voivat sisältää kertakorvauksen tai haava, joka ei parane, kurkkukipu, joka ei mene pois, nielemisvaikeuksia, ja muutos tai käheys äänellä. Nämä oireet voivat johtua myös muita, vähemmän vakavat olosuhteet. On tärkeää tarkistaa lääkärin tai hammaslääkärin mitään näistä oireista. Oireita, jotka saattavat vaikuttaa tiettyjä alueita pään ja kaulan kuuluvat seuraavat

Suuontelon. Valkoinen tai punainen läiskä kumit, kielen tai suun limakalvon; turvotusta leuan, joka aiheuttaa hammasproteesit sopimaan huonosti tai olla epämukava; ja epätavallinen verenvuoto tai kipua suussa.

Nielu. Hengitys- tai puhuminen; -kipu; kipua niskassa tai kurkun, joka ei mene pois; usein päänsärkyä, kipua tai korvien soiminen; tai vaikeuksia kuulla.

Kurkunpää. Kipu kun niellä tai korvakipu.

Sivuonteloiden ja nenäontelon. Sivuonteloiden että estetään eivätkä selkeitä; krooninen sinus infektioita, jotka eivät reagoi hoitoon antibiooteilla; verenvuotoa nenän kautta; usein päänsärkyä, turvotusta tai muita ongelmia silmien kanssa; kipu ylähampaat; tai ongelmia tekohampaat.

Sylkirauhasten. Turvotus leuan alla tai ympärillä leukaluu, tunnottomuus tai lihashalvauksen edessä, tai kipu kasvoissa, leuka tai kaulan, joka ei mene pois.

Kuinka yleisiä pään ja kaulan alueen syövät?

Pään ja kaulan syöpien osuus on noin 3 prosenttia kaikista syövistä Yhdysvalloissa (29). Nämä syövät ovat lähes kaksi kertaa niin miehillä yleisempää kuin ne ovat naisilla (30). Pään ja kaulan alueen syövät ovat myös diagnosoitu useammin keskuudessa yli 50-vuotiailla kuin ne ovat nuorilla.

Tutkijat arvioitu, että yli 52000 miehet ja naiset tässä maassa olisi diagnosoitu pään ja kaulan alueen syövät vuonna 2012 (30).

Miten voin vähentää minun riskiä sairastua pään ja kaulan alueen syövät?

Ihmiset, jotka ovat vaarassa pään ja kaulan alueen syövät-erityisesti niitä, jotka käyttävät tupakkaa tulisi keskustella lääkärin kanssa tapoja, joilla he voivat vähentää riskiä. Niiden tulisi myös keskustella lääkärin kanssa, kuinka usein on checkups. Lisäksi käynnissä kliinisiä kokeita testaavat tehokkuutta eri lääkkeitä estämään pään ja kaulan alueen syövät ihmisiä, joilla on suuri riski sairastua näihin sairauksiin. Luettelo näistä tutkimuksista löytyy linkistä.

Tiedot asiantuntijaa n Cancer Information Service (CIS) voi myös auttaa ihmisiä löytämään kliinisten kokeiden ehkäisemiseksi pään ja kaulan syövät. CIS tavoittaa 1-800-4-Cancer (1-800-422-6237) tai jutteleminen syöpä informaatikon verkon kautta LiveHelp.

Välttää suun HPV-infektio voi vähentää riskiä HPV: hen liittyvän pään ja kaulan alueen syöpiin. Kuitenkin, se ei vielä tiedetä, Food and Drug Administration-hyväksytty HPV-rokotteiden Gardasil ® ja Cervarix ® estää HPV-infektio suuontelon, eikä rokote on vielä hyväksytty ehkäisyyn suun ja nielun syöpä. Lisätietoa näistä rokotteista on tietolehtisessä ihmisen papilloomaviruksen (HPV) Vaccines.

Miten pään ja kaulan alueen syövät diagnosoidaan?

Löytää syy merkkejä tai oireita ongelma pään ja kaulan alue, lääkäri arvioi henkilön sairaushistoria, suorittaa lääkärintarkastus, ja tilaukset diagnostisia testejä. Tentit ja testit voivat vaihdella oireista riippuen. Tutkiminen näytteen kudosta mikroskoopilla on aina tarpeen vahvistaa diagnoosin syövän.

Jos diagnoosi on syöpä, lääkäri haluaa oppia vaiheeseen (tai laajuutta) taudin. Pysähdyspaikkojen on huolellinen yrittää selvittää, onko syöpä on levinnyt, ja jos on, johon kehon osiin. Staging voi liittyä tutkinnan nukutuksessa (leikkaussalissa), röntgenkuvat ja muut kuvantamisen menettelyihin, ja laboratoriokokeita. Tietäen vaiheessa tauti auttaa lääkäri suunnitelma hoitoon.

Miten pään ja kaulan alueen syövät hoitaa?

Hoitosuunnitelman yksittäisen potilaan riippuu useista tekijöistä, mukaan lukien tarkka sijainti kasvain, vaiheessa syöpä, ja henkilön ikä ja yleinen terveydentila. Hoito pään ja kaulan alueen syöpä voi sisältyä leikkaus, sädehoito, kemoterapia, täsmähoitoihin, tai käsittelyjen yhdistelmä.

Ihmiset, jotka ovat diagnosoitu HPV-positiivisten nielusta syöpää voidaan kohdella eri tavalla kuin ihmiset nielusta syöpiä, jotka ovat HPV-negatiivisia. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että potilailla, joilla on HPV-positiivisten nielusta kasvaimia on parempi ennuste ja voi tehdä yhtä hyvin vähemmän intensiivistä hoitoa. Meneillään olevassa kliinisessä tutkimuksessa tutkii tätä kysymystä.

Lisätietoja hoitoa tietyntyyppisiä pään ja kaulan syöpien on seuraavissa syövän hoidossa yhteenvetoja, jotka ovat saatavilla potilaan ja terveydenhuollon ammattilainen versiot sekä espanjaksi (linkit alla mennä potilaalle versiot Englanti)

Potilas ja lääkäri olisi harkittava hoitovaihtoehtoja huolellisesti. Niiden pitäisi keskustella kunkin hoidon ja miten se voisi muuttaa tapaa potilaan näyttää, puhuu, syö, tai hengittää.

Mitä haittavaikutuksia hoidon?

Leikkaus pään ja kaulan alueen syövät usein muuttaa potilaan kykyä pureskella, niellä tai puhua. Potilas voi näyttää erilaiselta leikkauksen jälkeen, sekä kasvojen ja kaulan voi olla turvoksissa. Turvotus yleensä menee pois muutamassa viikossa. Jos imusolmukkeet poistetaan, virtaus lymph alueella, jossa ne poistettiin voi olla hitaampaa ja imusolmukkeiden voisi kerätä kudoksiin, mikä aiheuttaa ylimääräistä turvotusta; Tämä turvotus voi kestää pitkän aikaa.

Jälkeen laryngektomian (leikkaus poistaa kurkunpään) tai muu leikkaus kaulassa, osat kaulan ja kurkun voi ilmetä puutumista, koska hermot ovat vähentyneet. Jos imusolmukkeet kaulan poistettiin, olkapää ja niska saattaa tulla heikkoja ja jäykkä.

Potilaat, jotka saavat säteilyn pään ja kaulan voi esiintyä punoitusta, ärsytystä, ja suun haavaumia; kuiva suu tai paksuuntuu sylki; nielemisvaikeudet; muutoksia maku; tai pahoinvointia. Muita ongelmia, joita voi esiintyä hoidon aikana ovat makuaistin menetys, mikä saattaa vähentää ruokahalua ja vaikuttaa ravinto, ja earaches (aiheuttama kovettuminen vaikku). Potilaat voivat myös huomata turvotusta tai roikkuminen ihon leuan alle ja muutokset tekstuuri ihoa. Leuan voi tuntea jäykkä, ja potilaat eivät ehkä pysty avaamaan suunsa niin leveä kuin ennen hoitoa.

Potilaiden tulee ilmoittaa kaikista haittavaikutuksista lääkärille tai hoitajalle, ja keskustellaan siitä, miten käsitellä niitä.

Mistä voin löytää lisää tietoa kliinisissä tutkimuksissa potilaille, joilla on pään ja kaulan alueen syövät?

Kliiniset tutkimukset ovat tutkimuksia suoritettu ihmisten kanssa, jotka vapaaehtoisesti osallistua. Kliinisiin tutkimuksiin on vaihtoehto monille potilaille, joilla on pään ja kaulan alueen syöpä. Luettelo kliinisissä tutkimuksissa hoitoon pään ja kaulan alueen syövät löytyvät linkistä.

Ihmiset kiinnostuneita osallistumaan kliiniseen tutkimukseen pitäisi puhua lääkärin kanssa. Tietoa kliinisistä tutkimuksista on saatavilla kirjanen osallistu Cancer Treatment Research Studies. Tässä kirjasessa kuvataan, miten tutkimukset tehdään ja selitetään niiden mahdolliset hyödyt ja riskit.

 on tietoja muutamista kliinisistä tutkimuksista ihmisille, joilla on pään ja kaulan alueen syöpiin. Kysymyksiä näistä tutkimuksista voidaan vastata n Cancer tietopalvelu at 1-800-4-Cancer (1-800-422-6237), tai jutteleminen syöpä informaatikon verkon kautta LiveHelp.

Mitä kuntoutus tai tukea vaihtoehdot ovat käytettävissä potilaille, joilla on pään ja kaulan alueen syövät?

Hoidon tavoitteena pään ja kaulan syöpien on taudin torjumiseksi, mutta lääkärit ovat myös huolissaan säilyttää funktio tuhoalueilla niin paljon kuin he voivat ja auttaa potilasta paluu normaaliin toimintaan mahdollisimman pian hoidon jälkeen. Kuntoutus on erittäin tärkeä osa tätä prosessia. Tavoitteet kuntoutuksen riippuvat taudin levinneisyys ja hoitoa, että potilas on saanut.

Riippuen sijainti syöpä ja hoitomuoto, kuntoutus voi fysioterapiaa, ravinnon neuvonta, puheterapia, ja / tai oppimisen miten hoitaa avanne. Avanne on avaus henkitorveen, jonka kautta potilas hengittää jälkeen laryngektomian, joka on leikkaus poistaa kurkunpään. Kansalliskirjasto Medicine on lisätietoja laryngektomian vuonna.

Joskus, erityisesti syöpä suuontelon, potilas voi tarvita korjaavassa ja plastiikkakirurgia rakentaa luita tai kudoksia. Kuitenkin korjaavassa kirurgiassa ei välttämättä ole aina mahdollista, koska vahingoittumisen jäljellä kudoksen alkuperäisestä leikkauksesta tai sädehoitoa. Jos korjaavassa kirurgiassa ei ole mahdollista, prosthodontist ehkä tehdä proteesi (keinotekoinen hammas- ja / tai kasvojen osa) palauttaa tyydyttävä nielemiseen, puhe, ja ulkonäkö. Potilaat saavat erityistä koulutusta siitä, miten käyttää laitetta.

Potilailla, joilla on vaikeuksia puhua hoidon jälkeen ehkä puheterapia. Usein puhe-kieli patologi vierailee potilaan sairaalassa suunnitella hoito ja opettaa puheen harjoituksia tai vaihtoehtoisia puhuminen. Puheterapia jatkuu yleensä sen jälkeen, kun potilas palaa kotiin.

Syöminen voi olla vaikeaa hoidon jälkeen pään ja kaulan alueen syöpä. Jotkut potilaat saavat ravinteita suoraan suoneen leikkauksen jälkeen tai tarvitset syöttöputken kunnes he voivat syödä omia. Ruokinta putki on joustava muoviputki, joka johdetaan vatsaan nenän kautta tai Isioniin vatsan. Hoitaja tai puhe-kieli patologi voi auttaa potilaita opetella niellä uudelleen leikkauksen jälkeen. Kirjanen Eating vihjeitä: ennen, sen aikana ja jälkeen Cancer Treatment sisältää monia hyödyllisiä ehdotuksia ja reseptejä.

On jatkohoidon tarpeen? Mitä se sisältää?

Säännöllistä seurantaa hoito on erittäin tärkeää hoidon jälkeen pään ja kaulan alueen syöpä varmistaa, että syöpä ei ole palannut, tai että toinen ensisijainen (uusi) syöpä ei ole kehittynyt. Riippuen syövän, terveystarkastusten voisi sisältyä tentit avanne, jos sellainen on luotu, ja suun, kaulan ja kurkun. Säännöllinen hampaiden tentit voi myös olla tarpeen.

Ajoittain, lääkäri voi suorittaa täydellisen fyysisen tentti, verikokeita, röntgenkuvat, ja tietokonetomografia (CT), positroniemissiotomografia (PET) tai magneettikuvaus (MRI) skannaa. Lääkäri voi seurata kilpirauhasen ja aivolisäkkeen toiminto, varsinkin jos pään tai kaulan käsiteltiin säteilyllä. Myös lääkäri todennäköisesti opastaa potilasta lopettamaan tupakoinnin. Tutkimus on osoittanut, että jatkuva tupakointi potilaan pään ja kaulan alueen syöpä voi heikentää hoidon ja lisätä mahdollisuuksia toisen ensisijainen syöpä.

Lisätietoja löytyy tietolehtisessä jatkohoidon jälkeen Cancer Treatment.

Miten ihmiset, joilla on ollut pään ja kaulan alueen syövät vähentää riskiä sairastua toisen ensisijaisen (uusi) syöpä?

Ihmiset, jotka on hoidettu pään ja kaulan alueen syövät ovat lisääntynyt mahdollisuus kehittää uusia syöpä, yleensä pään, kaulan, ruokatorven, ja keuhkoja (31-33). Mahdollisuus toisen ensisijainen syöpä vaihtelee sivuston alkuperäisen syövän, mutta se on suurempi ihmisiä, jotka käyttävät tupakkaa ja alkoholia (31).

Varsinkin koska potilaat, jotka tupakoivat on suurempi riski toisen ensisijainen syöpä, lääkärit kannustaa potilaita, jotka käyttävät tupakkaa lopettaa. Tietoa tupakasta vieroituksessa saatavilla n Cancer tietopalvelu at 1-800-4-Cancer (1-800-422-6237) ja tietolehtisessä Mistä saat ohjeita, kun päättää lopettaa tupakointi. Liittovaltion hallituksen tärkein resurssi auttaa ihmisiä lopettamaan tupakoinnin on BeTobaccoFree.gov.The hallitus sponsoroi myös Savuton Naiset, verkkosivusto auttaa naisia ​​lopettaa tupakoinnin, ja Savuton Teen, joka on suunniteltu auttamaan teini ymmärtämään tekemistään päätöksistä ja miten nämä päätöksiä sovi heidän elämäänsä. Maksuton numero 1-800-QUIT-NOW (1-800-784-8669) toimii myös yhden pisteen pääsy valtion pohjainen puhelin quitlines.

Mendenhall WM, Mancuso AA, Amdur RJ, et ai. Okasolusyöpä metastaattinen kaulaan tuntemattomasta pään ja kaulan ensisijainen sivusto. American Journal of Otolaryngology 2001 22 (4): 281-287.

Gandini S, Botteri E, Iodice S, et ai. Tupakoinnin ja syövän: meta-analyysi. International Journal of Cancer 2008; 122 (1): 155-164.

Hashibe M, Boffetta P, Zaridze D, et al. Todisteita tärkeä rooli alkoholi- ja aldehydi metaboloivaan geenien syövissä ylemmän aerodigestive ärsytystä. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention 2006; 15 (4): 696-703.

Hashibe M, Brennan P, Benhamou S, et ai. Alkoholi juominen koskaan käyttäjille tupakan, tupakointia koskaan juovat, ja riski pään ja kaulan alueen syöpä: yhdistetyssä analyysissa kansainvälisessä pään ja kaulan syövät Epidemiology Consortium. Journal of National Cancer Institute 2007; 99 (10): 777-789.

Boffetta P, Hecht S, Gray N, Gupta P, Straif K. savuton tupakka ja syöpä. The Lancet Oncology 2008; 9 (7): 667-675.

Blot WJ, McLaughlin JK, Winn DM, et al. Tupakointi ja juominen suhteessa suullisia ja nielun syöpä. Cancer Research 1988; 48 (11): 3282-3287.

Tuyns AJ, Estève J, Raymond L, et ai. Syöpä kurkunpään / hypopharynx, tupakka ja alkoholi: IARC kansainvälinen tapauskontrollitutkimuksessa Torinon ja Varese (Italia), Zaragoza ja Navarra (Espanja), Geneve (Sveitsi) ja Calvados (Ranska). International Journal of Cancer 1988; 41 (4): 483-491.

Hashibe M, Brennan P, Chuang SC, et al. Vuorovaikutus tupakan ja alkoholin käytön ja riski pään ja kaulan alueen syöpä: yhdistetyssä analyysissa kansainvälisessä pään ja kaulan syövät Epidemiology Consortium. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention 2009; 18 (2): 541-550.

Chaturvedi AK, Engels EA, Pfeiffer RM, et al. Ihmisen papilloomavirus ja nouseva nielun syöpä idence Yhdysvalloissa. Journal of Clinical Oncology 2011; 29 (32): 4294-4301.

Adelstein DJ, Ridge JA, Gillison ML, et ai. Pään ja kaulan alueen okasolusyöpä ja ihmisen papilloomaviruksen: tiivistelmä National Cancer Institute State of Science Meeting, 09-10 marraskuu 2008, Washington DC pään ja kaulan 2009; 31 (11): 1393-1422.

Gillison ML, D’Souza G, Westra W, et al. Selvät riskitekijät profiileja ihmisen papilloomaviruksen tyyppiä 16-positiivisia ja ihmisen papilloomaviruksen tyypin 16 negatiivisen pään ja kaulan alueen syövät. Journal of National Cancer Institute 2008; 100 (6): 407-420.

Ho PS, Ko YC, Yang YH, Shieh TY, Tsai CC. Idence suun ja nielun syöpä Taiwan: endeeminen betel mälli pureskelua alueella. Journal of Oral Pathology and Medicine 2002; 31 (4): 213-219.

Goldenberg D, Lee J, Koch WM, et ai. Tavanomainen riskitekijöitä pään ja kaulan alueen syöpä. Otolaryngology ja pään ja kaulan kirurgian 2004; 131 (6): 986-993.

Goldenberg D, Golz A Joachims HZ. Juoma mate: riskitekijä syövän pään ja kaulan. Pään ja kaulan 2003 25 (7): 595-601.

Yu MC, Yuan JM. Nenänielun syöpä. In: Schottenfeld D, Fraumeni JF Jr., toimittajat. Syöpä Epidemiology ja ehkäisy. 3. ed. New York: Oxford University Press, 2006.

Yu MC, Yuan JM. Epidemiology of nenänielun syöpä. Seminaarit Syövän biologian 2002 12 (6): 421-429.

Mayne ST, Morse DE, Winn DM. Syövät suuontelon ja nielun. In: Schottenfeld D, Fraumeni JF Jr., toimittajat. Syöpä Epidemiology ja ehkäisy. 3. ed. New York: Oxford University Press, 2006.

Guha N, Boffetta P, Wünsch Filho V, et ai. Suun terveys ja riskien okasolusyöpä pään ja kaulan ja ruokatorven: tulokset kahdesta multisentrinen tapaus-verrokki tutkimuksissa. American Journal of Epidemiology 2007; 166 (10): 1159-1173.

Olshan AF. Syöpä kurkunpään. In: Schottenfeld D, Fraumeni JF Jr., toimittajat. Syöpä Epidemiology ja ehkäisy. 3. ed. New York: Oxford University Press, 2006.

Boffetta P, Richiardi L, BERRINO F, et ai. Ammatti ja kurkunpään ja alanielun syöpä: kansainvälinen tapauskontrollitutkimuksessa Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Sveitsissä. Syöpä syyt ja valvonta 2003 14 (3): 203-212.

Littman AJ, Vaughan TL. Syövät nenäontelon ja sivuonteloiden. In: Schottenfeld D, Fraumeni JF Jr., toimittajat. Syöpä Epidemiology ja ehkäisy. 3. ed. New York: Oxford University Press, 2006.

Luce D, Leclerc A, Bégin D, et al. Sivuonteloleikkauksiin syöpä ja työperäinen altistus: hoitotutkimuksiin 12 tapaus-verrokki tutkimuksissa. Syöpä syyt ja valvonta 2002 13 (2): 147-157.

Luce D, Gérin M, Leclerc A, et al. Sivuonteloleikkauksiin syöpä ja työperäiseen formaldehydiä ja muita aineita. International Journal of Cancer 1993; 53 (2): 224-231.

Preston-Martin S, Thomas DC, White SC, Cohen D. Aikaisempi altistus lääkärin ja hammaslääkärin röntgenkuvat liittyviä kasvaimia korvasylkirauhasessa. Journal of National Cancer Institute 1988; 80 (12): 943-949.

Horn-Ross PL, Ljung BM, Morrow M. Ympäristötekijät ja riski sylkirauhasen syöpä. Epidemiology 1997; 8 (4): 414-429.

Chien YC, Chen JY, Liu MY, et ai. Serologinen merkkiaineet Epstein-Barr-virusinfektion ja nenänielun karsinooman Taiwanin miehillä. New England Journal of Medicine 2001; 345 (26): 1877-1882.

Hamilton-Dutoit SJ, Therkildsen MH, Neilsen NH, et ai. Erilaistumaton karsinooma sylkirauhasen Grönlannin eskimot: osoitus Epstein-Barr-viruksen DNA: n in situ nukleiinihappohybridisaatiota. Human Pathology 1991; 22 (8): 811-815.

Chan JK, Yip TT, Tsang WY, et ai. Erityisiä yhdistys Epstein-Barr virus lymphoepithelial syöpä keskuudessa kasvaimet ja tumorlike vauriot sylkirauhasten. Archives of Pathology and Laboratory Medicine 1994; 118 (10): 994-997.

Jemal A, Siegel R, Xu J, Ward E. Cancer tilastot, 2010. CA: Syöpä Journal Lääkäreille 2010; 60 (5): 277-300.

American Cancer Society (2012). Syöpä Tunnuslukuja 2012 Atlanta, GA: American Cancer Society. Haettu 26 joulukuu 2012.

Do KA, Johnson MM, Doherty DA, et ai. Toinen ensisijainen kasvaimia jos potilaalla on ylemmässä aerodigestive suolikanavan syöpien: yhteisvaikutukset tupakoinnin ja alkoholin (Yhdysvallat). Syöpä syyt ja valvonta 2003 14 (2): 131-138.

Argiris A, Brockstein BE, Haraf DJ, et al. Kilpailevat kuolinsyitä ja toisen primaarikasvaimille potilailla, joilla locoregionally kehittyneen pään ja kaulan alueen syöpä käsitelty sädehoitoa. Clinical Cancer Research 2004; 10 (6) 1956-1962.

Chuang SC, Scelo G, Tonita JM, et al. Vaara toinen ensisijainen syöpä potilailla, joilla on pään ja kaulan alueen syövät: yhdistetyn analyysin 13 syöpärekistereissä. International Journal of Cancer 2008; 123 (10): 2390-2396.