paleltuma opas – syyt, oireet ja hoitovaihtoehdot

Mikä se on?

Frostbite on jäädyttäminen kehon kudosten (iho, lihas, luu) erittäin kylmässä. Tai sen alapuolella 59 celsiusta, verisuonten lähellä ihoa alkaa kaventaa (kuristaa). Tämä auttaa säilyttämään oman ruumiinlämpöä. Hyvin kylmässä tai keho altistuu kylmälle pitkiä aikoja, tämä suojaava strategia voi vähentää veren virtausta joillakin alueilla kehon vaarallisesti alhainen. Yhdistelmä kylmässä ja huono verenkierto voi aiheuttaa kudosvaurioita. Frostbite on todennäköisimmin tapahtuu ruumiinosia kauimpana sydämestä, ja ne, joilla on paljon pinta-ala kylmettyvät. Näitä aloja ovat varpaat, sormet, korvat ja nenä .; Kudoksen ei jäädy, kunnes ulkolämpötila on yhtä suuri tai alle 28 celsiusta. Jos alueita kudos altistuu äärimmäinen kylmyys alkaa jäätyä, jäistä muodostua joissakin soluissa ja neste virtaa näihin soluihin. Tämä voi aiheuttaa solujen halkeamisen. Muita vahinko voi esiintyä, kun kudos lämmitetään uudelleen, koska vahingoittuneet verisuonet voivat vuotaa nestettä ja proteiinit kudokseen, aiheuttaen turvotusta ja rakkuloita .; Frostbite vaihtelee pinnallinen jäädyttämistä päällimmäinen kerrosten iho, jota kutsutaan frostnip, vakavia paleltumia joka vaikuttaa syvemmälle kudoksiin, kuten lihakset ja luut. Vahingon määrä riippuu useista tekijöistä lisäksi kylmässä, kuten korkeus, tuulen chill, verenkiertoa ja kehon koostumukseen. Tekijöitä, jotka lisäävät riskiä paleltumia ovat; Liikkumattomuus; Heikentynyt ajattelu (psykiatrisista ongelmista, lääketieteellinen sairaus tai päihteiden); Korkea ikä, varsinkin jos sinulla on jo verenkiertohäiriöitä; Märkä iho; Kosketus metallia; Laajoilla alueilla paljaan ihon; Edellinen paleltuma tai muun vamman aiheuttama kylmä; Pieni prosenttiosuus rasvaa; kuivuminen; Päällään tiukka vaatteita, mikä heikentää liikkeeseen; Alkoholin juominen, mikä lisää menetys kehon lämpöä; Juominen kofeiinia, joka lisää nestehukka; Käyttämällä nikotiini, joka vähentää veren virtausta raajoissa; Huonosti hoidettu diabetes

oireet

Vuonna frostnip, iho voi ilmetä puutumista tai normaali. Se näyttää vahamainen ja valkoinen, tai kevyempi kuin normaalisti. Frostnip on yhteinen varpaissa, earlobes, posket ja sormet. Kun iho on lämmennyt jälkeen frostnip, se voi muuttua punaiseksi .; Lievässä paleltumia, kudos on tunnoton ja tuntuu pehmeältä. Se näyttää kevyempi kuin normaali, tai jopa valkoinen. Rakkuloita voi esiintyä. Kuten paleltumia edetessä, tai sen jälkeen loukkaantunut iho on lämmennyt, iho voi olla enemmän vaaleanpunaista tai punaista tavallista .; Syvässä paleltumia, iho on tunnoton ja tuntuu kova, kuten puuta. Se näyttää kalpea tai valkoinen. Tässä vaiheessa, lihasten ja luuston voidaan jäädyttää. Vaikeammissa tapauksissa paleltumia, iho voi kääntyä sininen, harmaa tai jopa musta, koska kudosvaurion. Nämä muutokset eivät aina tapahdu ennen kuin alue on lämmennyt .; Diagnoosi; Lääkäreitä diagnosoimaan paleltuma tutkimalla ihoa. Erityistuntomerkit lievä paleltumia syvältä paleltumia voi olla vaikeaa, ennen kuin iho on sulanut. Jos selvää rakkuloita muodostavat 48 tunnin kuluessa sulattamisesta, sinulla on lievä paleltumia. Jos rakkuloita täynnä verta tai sameaa nestettä muodossa yli 48 tuntia sulattamisen jälkeen, sinun on syvempi paleltumia .; Odotettu kesto; Ei voi olla mitään pysyviä kudosvaurioita lieviä tapauksia paleltumia. Kaikkein vaikeimmissa tapauksissa voi vaatia amputaatio. Jokainen tapaus paleltumia on hieman erilainen .; ehkäisy; Helpoin tapa estää paleltuma on välttää altistumista kylmälle .; Jos täytyy olla ulkona kylmässä, voit suojautua useilla tavoilla; Pukeutua löysät vaatekerroksiin. Uloin kerros tulee olla viimalta vähentää lämmönhukkaa. Sisäkerrokset silkkiä, polypropeeni tai villasta pitää sinut lämpimämpi kuin puuvilla .; Pysyä kuivana. Jos hiihto tai lumikenkäilyä ja hikoilun, poista märkä kerrosta vaatteita tai kulumisen kerrokset, jotka siirtävät kosteuden pois iholta .; Yritä mennä ulos yksin. Jos olet ulos kylmään jonkun toisen kanssa, voit tarkistaa toisiaan säännöllisesti merkkejä paleltumia .; Jos alkaa vapisemaan, mennä sisälle jos mahdollista .; Älä käsittele nestemäistä polttoainetta, kuten bensiiniä. Kylmässä polttoaine voi pudota alle sen jäätymispisteen vielä pysyy nestemäisessä muodossa. Jos se koskettaa ihoa, se haihtuu välittömästi ja voi johtaa instant paleltumia .; Käytettävä suojalaseja. On mahdollista, oman sarveiskalvo tulla frostbitten erityisesti kylmissä, tuulisissa olosuhteissa.

Diagnoosi

Lääkäreitä diagnosoimaan paleltuma tutkimalla ihoa. Erityistuntomerkit lievä paleltumia syvältä paleltumia voi olla vaikeaa, ennen kuin iho on sulanut. Jos selvää rakkuloita muodostavat 48 tunnin kuluessa sulattamisesta, sinulla on lievä paleltumia. Jos rakkuloita täynnä verta tai sameaa nestettä muodossa yli 48 tuntia sulattamisen jälkeen, olet syvemmälle paleltumia.

Kuinka kauan se kestää?

Ei voi olla mitään pysyviä kudosvaurioita lieviä tapauksia paleltumia. Kaikkein vaikeimmissa tapauksissa voi vaatia amputaatio. Jokainen tapaus paleltumia on hieman erilainen.

Miten estää tämän terveydentila

Helpoin tapa estää paleltuma on välttää altistuminen kylmälle.

Miten käsitellä tätä terveydentila

Hoitoon frostnip tai lievä paleltumia, varovasti puhaltaa ilmaa alueelle tai sijoita se vastaan ​​lämpimämpi alueen elin. Esimerkiksi sormet kainaloon tai kämmenten vastaan ​​korvia, tai laita sormia jonkun toisen käsiin.

Kun vierailla lääkäri

Jos ihosi on kivulias, harmaa tai sininen, kovan tuntuista, rakkuloita tai erittäin turvoksissa, ota yhteys lääkäriin tai käydä ensiapuun.

Ennuste

Frostnip tai lievä paleltumia yleensä on erinomainen ennuste ilman komplikaatioita. Syvä paleltuma voi johtaa amputaatioon. Infektio voi vaikeuttaa paleltumia ja aiheuttaa vielä enemmän kudoksen kuolemaan ja se voi olla hengenvaarallinen.