ruoka-allergia vs. ruokaintoleranssi: mitä eroa?

Fyysiset reaktiot tietyissä elintarvikkeissa ovat yleisiä, mutta useimmat ovat aiheuttajana on ruoka-intoleranssi sijaan ruoka-allergia. Ruoka-intoleranssi voi aiheuttaa joitakin samoja oireita kuin ruoka-allergia, joten ihmiset sekoittavat usein kaksi.

Totta ruoka-allergia aiheuttaa immuunijärjestelmän reaktion, joka vaikuttaa lukuisia elimissä. Se voi aiheuttaa erilaisia ​​oireita. Joissakin tapauksissa allerginen reaktio elintarvike voi olla vaikea tai hengenvaarallinen. Sen sijaan, ruoka-intoleranssi oireet ovat yleensä vähemmän vakavia ja rajoittuu usein ruoansulatuskanavan ongelmia.

Jos sinulla on ruoka-intoleranssi, voit ehkä syödä pieniä määriä rikkoneen ruokaa ilman ongelmia. Voi myös pystyä estämään reaktio. Esimerkiksi, jos sinulla on laktoosi-intoleranssi, voit ehkä juoda laktoositonta maitoa tai ottamaan laktaasientsyymiä pillereitä (Lactaid) edistävät ruoansulatusta.

Syitä ruoka-intoleranssi sisältävät

Jos sinulla on reaktio syömisen jälkeen erityisesti elintarvikkeiden, ota yhteyttä lääkäriin, onko sinulla ruoka-intoleranssi tai ruoka-allergia.

Jos sinulla on ruoka-allergia, voi olla vaarassa hengenvaarallisen allergisen reaktion (anafylaksian) – vaikka viime reaktiot ovat olleet lieviä. Oppivat tunnistamaan vakavan allergisen reaktion ja tietää, mitä tehdä, jos tapahtuu. Voit joutua tekemään hätätilanteessa adrenaliini laukaus (EpiPen, Auvi-Q, muut) hätä itsehoitoon.

Jos sinulla on ruoka-intoleranssi, lääkäri voi suositella toimenpiteet edistävät ruoansulatusta tiettyjen elintarvikkeiden tai hoitamaan taustalla ehto aiheuttaa reaktion.

Kanssa